College in het koffiehuis TAZA / Lenneke Overmaat - Trancity
Marokkaanse koffiehuis TAZA dat pontificaal op de hoek van de Hoefkade staat met alle vijf de deuren wijd open ziet er uitnodigend uit. En we hebben trek in koffie na een tijd wandelen door de Schilderswijk. Het leek Renzo Steijvers, de nieuwe wijkmanager van de gemeente, en mij een goed idee om, al dwalend door de wijk, kennis te maken met elkaar en met de wijk.
Beiden zijn we op zoek naar de vraag hoe in deze wijk de publieke ruimte de sociale en economische dynamiek in de wijk kan versterken en al slenterend langs de openbare tuin van de groene Mus, de onontgonnen binnentuin van een huizenblok van Haag Wonen, de vele groene plantsoenen en pleinen, het gesloten pand (voormalig buurthuis) de Volharding, belanden we op de Hoefkade waar diverse koffiehuizen, bakkers en eettentjes zijn. De geuren komen je tegemoet.
Het koffiehuis
TAZA lijkt ons wel wat en hoewel we er beiden nog nooit zijn geweest, en ik ook niet weet of vrouwen welkom zijn, stappen naar binnen. Een onverwacht grote ruimte met groepjes trictrac spelende mannen die even verrast opkijken. We lopen naar de bar en worden gastvrij ontvangen door Abdeslam Elkadi. ’Ja iedereen is welkom, het is een huis van en voor de buurt’, antwoordt Abdeslam, op mijn vraag of ik hier een kop thee kan drinken. Hij bekent echter wel dat ik de eerste vrouwelijke bezoeker ben en dat het vrouwentoilet gebruikt wordt als voorraadkast. De thee is sterk, de sfeer is gemoedelijk en Renzo en ik maken onze eerste afspraak over de ontwikkeling van een binnentuin achter de kerk aan het Tenierplantsoen.
College bouwkundestudenten
Terug naar de trein valt mij opeens in dat dit koffiehuis een schitterende plek is voor de studenten van de afdeling Bouwkunde van de Hogeschool van Amsterdam die ik volgende week een college ga geven over ‘met een sociale blik naar een wijk kijken’. Ik ren terug naar het koffiehuis en vraag Abdeslam of er maandag 20 jonge studenten mogen komen. Hij is meteen enthousiast. Als ik maandag om 12.30 uur kom, zit de eerste student al achter haar laptop het college voor te bereiden en al gauw komt iedereen nieuwsgierig binnendruppelen. Abdeslam sjouwt tafels en stoelen en met drie laptops kan iedereen kijken naar de foto’s die ik heb gemaakt van plekken die van betekenis zijn en van toevallige ontmoetingen die ik had. Stamgasten van het koffiehuis luisteren mee en vullen aan. Met een hoofd vol indrukken, veel sterke koffie, thee en warme shoarma-broodjes vertrekken de studenten in duo’s met fototoestel de wijk in.
Dwalen door de wijk
De opdracht luidt dat ze dwalen, goed om zich heen kijken en een praatje maken met tenminste één buurtbewoner. Achteraf hoor ik van hun docent dat zij zeer geïnspireerd terugkwamen van hun dwaaltocht door de wijk. Een ervaring rijker. Inmiddels brainstormen Abdeslam en ik over de vraag hoe het koffiehuis nog meer een publieke ruimte voor en van de buurt kan zijn; een werkplek voor ZZP-ers; een terras buiten; een ruimte voor workshops? We gaan het zien…
Voor het project ‘Publieke Ruimte - Publieke Zaak’, ben ik op zoek naar plekken en initiatieven in de Haagse Schilderswijk die van betekenis zijn voor bewoners en die zichtbaar gemaakt kunnen worden in het publiek domein. De vraag is ook hoe je die plekken zo kunt organiseren dat er nieuwe vormen van toe-eigening ontstaan. Af en toe doe ik verslag van mijn ontmoetingen in de wijk.