Schouwburg 'Binnen in de stad' / Simon Franke - Trancity
Deze week presenteerden we het boek Binnen in de stad in de hal van de Rotterdamse Schouwburg. De perfecte locatie voor dit boek. Immers het boek beschrijft de potenties van private plekken, meestal overdekt die toch een onderdeel vormen het publiek domein. In het programma van de presentatie schetste Matthijs de Boer – de auteur van het boek – de stedenbouwkundige betekenis van dit soort plekken voor het stedelijk leven.
Nu presenteren we vaker een boek op een plek die klopt met de inhoud van het boek, maar deze combinatie was wel erg gelukkig.
Directeur Jan Zoet
De Schouwburg is een van de cases in het boek en daar wordt beschreven hoe een paar jaar terug de toen de directeur Jan Zoet besloot om de schouwburg ‘open te maken’ voor de stad. Een nieuwe inrichting met mediawand, verbinding met café Floor, en vooral de kaartjescontrole verplaatsen van de ingang naar veel dieper in het gebouw. Zoet ziet veel mensen rondscharrelen in zijn hal en is er zelfs van overtuigd dat daardoor zijn bezoekerscijfers voor de voorstellingen duidelijk stijgen.
Tussenzone
Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan Jan Zoet, als blijk van waardering dat hij privaat terrein toevoegt aan de stad. In het gesprek na de aanbieding vertelde Zoet hoe hij probeert om in de hal allerlei dingen te laten gebeuren die normaal gesproken in de theaterzaal plaatsvinden, of juist op het plein voor de schouwburg. Door de hal daarvoor te outilleren combineert hij binnen en buiten en maakt die ruimte tot de overgang tussen die twee. En het effect is dat op onze boekpresentatie 100 mensen een programma bijwonen dat voor de voorbijganger zichtbaar gebeurt, terwijl wij ook met z’n allen naar buiten kunnen kijken. Bezoekers kunnen al of niet aanschuiven. Deels zat een gordijn ons nog in de weg, maar dat signaleerde Zoet zelf al als een obstakel waar hij nog een oplossing voor zoekt.
Met de bijeenkomst demonstreerden we de stellingen van het boek. Een publicatie die ontwerpers en opdrachtgevers op weg kan helpen om gebouwen open te stellen en onderdeel te laten worden van het stedelijk leven. Lees hier meer informatie over het boek.