Skip to main content

Herziening verzorgingsstaat / Simon Franke - Trancity

Geschreven op .

waslijn visitekaart 3 CustomOp 5 april 2012 start deSTADSWIJKstudies6, een leergang die ik organiseer samen met Evelien Tonkens en Bart Lammers. ‘Herziening van de verzorgingsstaat – Vloek of zegen?’ is het thema van ons programma. In vier dagen met colleges en discussies gaan we op zoek naar de achtergrond van het concept ‘eigen kracht’ van burgers, op dit moment dé centrale doelstelling in elke transitie in de verzorgingsstaat.
De werving voor ons programma verloopt volgens plan en vooral ook prettig is de mooie mix van deelnemers. We hebben in gelijke mate corporatie, lokale overheid, zorg-welzijn, advies-intermediair en onderwijs-onderzoek vertegenwoordigd. Dat belooft dus een rijke discussie binnen onze leergang. U bent natuurlijk van harte uitgenodigd ook nog in te schrijven. (Klik hier voor aanmelden en voor meer informatie over het programma.) 

Maar de discussie willen we ook graag voeren buiten de leergang 

We vragen ook degenen die niet inschrijven op ons programma om wel te reageren op de vragen die wij ons stellen in deSTADSWIJKstudies. Opinies en praktijkervaringen zijn welkom en worden gebruikt als voeding voor het college ‘van de theorie naar de praktijk’ van Evelien Tonkens dat een vast onderdeel is op elke dag. Maar ook willen we na afloop van de vierdaagse een verslag maken dat probeert een antwoord te zijn op de vraag ‘vloek of zegen’? Evelien Tonkens schreef een artikel over de vier thema’s van ons programma. Dat kunt u dat hier downloaden. Hieronder pak ik uit dat artikel de vier kwesties die leiden tot vier vragen. Uw antwoord op die vragen kunt u in het reactieformulier zetten. Maar een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is ook zeer welkom.

Vier kwesties - Vier vragen
‘Eigen kracht’ van burgers is het bottom-up alternatief voor topdown beleid van overheid en  instituties zoals corporatie en welzijnswerk. Een aanlokkelijk perspectief. Zeggenschap bij burgers en professionals en niet bij overheden en instellingen ook. Biedt de ‘Big Society’ die uit Engeland is komen overwaaien inspiratie voor een nieuwe visie op burgerschap, gekoppeld aan een werkelijk activerende overheid? Vraag 1 is of het concept ‘eigen kracht’ van burgers een werkelijk nieuw perspectief biedt of dat het vooral een bezuinigingsinstrument zal zijn?

We moeten ons verdiepen in de motieven van burgers om bij te dragen aan de publieke zaak en in de reden dat ze ook weer afhaken. Vaak genoemde begrippen zijn: Wederkerigheid, waardering, welbegrepen eigen belang, respect en eer. Wat zo luidt vraag 2 is de economie van de eer?  Wat beweegt mensen om wel of niet actief te worden. Hoe ontstaat betrokkenheid en hoe krijgt dat vorm?

‘Eigen kracht’ van burgers lijkt aantrekkelijk. Burgers zetten er samen de schouders onder. Maar moderne gemeenschapsvorming moet ruimte bieden aan andersdenkenden. We willen geen gesloten normatieve samenleving.  Dus hoe zit het met diegenen die even niet mee willen doen. En ‘eigen kracht’ dreigt misschien ook een concept te zijn voor mondige burgers in ‘betere’ wijken, maar hoe zit het dan met degenen die om allerlei reden niet in staat zijn het initiatief te nemen? Onze vraag 3: Sluit het idee van ‘eigen kracht’ andersdenkenden en minder mondigen uit van gemeenschapsvorming?

We klagen over doorgeschoten marktwerking en overheidsbureacratie, waarin afrekenen op resultaat centraal staat en waarin professionals geen ruimte krijgen voor handelen naar eigen inzicht. De publieke zaak vraagt om nieuwe financieringsmethoden, nieuwe organisatievormen en nieuwe professionals. In vraag 4 roepen we u op ons te informeren over uw praktijk. Hoe ziet de nieuwe maatschappelijke organisatie eruit en hoe ondersteunt de professional de burger?