Skip to main content

Stadsgeografische gids voor Chicago / Simon Franke - Trancity

Geschreven op .

Chicago is derde stad van de Verenigde Staten; een stad met een fascinerende ruimtelijke geschiedenis die ruimschoots aan bod komt in dit fijne wandelgidsje. In 1871 brandde een groot deel van de stad af. De wederopbouw van de stad bracht spectaculaire architectuur en de eerste wolkenkrabbers met staalstructuur. In de anderhalve eeuw die volgde bleef Chicago een staalkaart voor Amerikaanse stedelijke ontwikkeling, ruimtelijk en sociaaleconomisch. Wandelen in Chicago van Irina van Aalst en Kirsten Visser vertelt dat verhaal en is daardoor interessanter dan de gemiddelde reisgids.

Een overweldigende stad
Begin jaren negentig van de vorige eeuw ging mijn eerste trip naar de Verenigde Staten niet zoals bij velen naar New York, maar naar Chicago. Werkzaam voor NAi Uitgevers was ik op zoek naar een Amerikaanse distributeur voor onze boeken. En dat jaar huisvestte Chicago de ABA, de beurs van de American Booksellers Association; vandaar. Chicago was voor mij als architectuur- en stedenliefhebber interessant en spectaculair, meer dan bijvoorbeeld New York dat ik in later jaren bezocht. Komende van het vliegveld zag ik het compacte centrum als een eiland van hoogbouw uitsteken boven een zee van laagbouw. Om mijn slaap uit te stellen ging ik de eerste middag aan de wandel. Het uitzicht, staande op de brug die Michigan Avenue over de Chicago River leidt, op de hoogbouw langs de rivier was overweldigend.
De andere kant van Chicago zag ik toen we door de eindeloze wijken buiten het centrum reden, vaak etnisch gedefinieerd, op weg naar Oak Park, het beroemde project van Frank Lloyd Wright. Ik vond die zee van laagbouw misschien wel interessanter dan Wrights ‘Home and Studio’.
Ik had toen graag meer tijd en deze gids gehad.

Overtreffende trap
Alles wat een Amerikaanse stad maakt vind je in Chicago en dan in de overtreffende trap. Grootschalige stadsplanning en spectaculaire hoogbouw in alle architectuurstijlen. (Mies van der Rohe vestigde zich in de stad na zijn vertrek uit Duitsland.) Migratiegolven vanuit Europa, maar ook van Afro-Amerikanen uit het zuiden van het land die de blues naar Chicago brachten. Parken en openbare ruimte zoals het Millenium Park met spraakmakende kunst. En natuurlijk gentrification in wijken zoals Pilsen, eerst Iers en Duits, toen Tsjechisch, dan Mexicaans en nu gedomineerd door hippe koffie.

Stadsgeografie
Alle reden er heen te gaan. En zo niet dan is deze publicatie nog steeds zeer de moeite. De auteurs zijn stadsgeografen, allebei verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze kennen Chicago goed, onder andere door excursies met studenten die zij organiseren. Natuurlijk is het leuk om via hun acht beschreven wandelingen de stad te verkennen. Maar hun achtergrond bepaalt de meerwaarde van de publicatie. Zowel in hun geschiedenishoofdstuk als in de verschillende wandelingen weten ze ruimtelijke en sociaaleconomische ontwikkelingen zo met elkaar te vervlechten dat je greep krijgt op Chicago en de Amerikaanse stadsontwikkeling.

Irina van Aalst / Kirsten Visser: Wandelen in Chicago. Odyssee 2022. Voor meer informatie en bestellen: Odyssee-reisgidsen.nl