Het Karmijn - Voor mensen met en zonder handicap / Lenneke Overmaat - Trancity
‘Het Karmijn’ aan de Vaillantlaan 422 is een woonvoorziening voor Surinaamse Hindoestanen met een verstandelijke beperking. Er wonen zesentwintig mensen die samen met hun begeleiders deel uitmaken van de Schilderswijk. Ze ondernemen allerlei activiteiten in de wijk en elke woensdag staan de deuren open voor de omwonenden in de wijk met hun eetcafé Het Karmijn en met het spreekuur voor wijkagent en maatschappelijk werk.
Bea, Shoma en Verosa lopen geconcentreerd en met verhitte gezichten in hun felgroene t-shirts en lange schorten gasten te bedienen. Ze balanceren met hun dienblad vol glazen water, dampende kommen komkommersoep en borden met Hollandse stamppot tussen de tafels door. Het is druk deze woensdagavond in eetcafé Het Karmijn en alle tafels zijn bezet. Voor een driegangen menu betaal je slechts € 4,50. Xander is de kok en ook Shanti, Rosalinde en Michael helpen in de keuken en bij de bediening. Dit nieuwe initiatief heeft tot doel om de omwonenden in de wijk in contact te brengen met de bewoners van dit pand en daar slagen ze deze avond wonderwel in.
Han Busstra is samen met Charley Dumerniet groepsleider van de dagopvang en ik was hem vorig jaar al tegengekomen met een groepje bewoners in koffiehuis TAZA op de Hoefkade. Ook nu tref ik hen daar en het is grappig om te zien dat de vrouwen van Het Karmijn zich er helemaal niet bewust van zijn dat ze zich in een mannenbolwerk bevinden. Ze worden liefdevol opgenomen door de stamgasten van het koffiehuis.
Dagopvang ingebed in de wijk
Als ik even later meeloop naar Het Karmijn, is het druk in de lichte en gezellig ingerichte ruimte van de dagopvang. Aysha leert Shanti Hindoestaanse liederen zingen met een zangmethode die ze heeft geleerd van haar vader. Shailish tuurt achter de computer naar de nieuwste E-bike modellen. Hij werkt bij een fietsenmaker en kan als geen ander fietsen in elkaar zetten. Mattie zit met een dromerige blik met een pop op schoot een prent te kleuren en Sjarmilla weet mij te verleiden om samen een bananenmilkshake te kopen aan de overkant bij de kruidenier. Even later laat Maina mij trots haar kamer vol snuisterijen op de tweede verdieping zien.De meeste bewoners hebben een eigen kamer en delen per verdieping een woonkamer annex keuken waar ze samen eten. Enkelen wonen zelfstandig en hebben een ruime kamer met keuken, een douche en toilet. Zij doen zelf hun boodschappen en koken. Beneden is er een ruimte voor de dagopvang (ook voor Surinaamse Hindoestanen die elders in de stad wonen) en voor het eetcafé. Daar is ook de yoga-les, het spreekuur voor de wijkagent en voor maatschappelijk werk. Er werken zestien mensen samen met een groep vrijwilligers en enkele stagiaires.
Ik vind het een bijzondere ervaring om deze plek en de mensen die er wonen, te leren kennen. Ik geniet van hun onbevangenheid en nieuwsgierigheid. Ze vragen mij het hemd van mijn lijf; of ik getrouwd ben, kinderen heb, waar ik woon, wat ik doe en waarover ik schrijf. Er wordt tussendoor heel wat gelachen en geintjes gemaakt en ik voel mij wonderbaarlijk thuis.
Een nieuwe publieke plek
Mooi dat Het Karmijn haar deuren opent voor publiek en ook met bewoners erop uit gaat in de wijk. Niet alleen koffiedrinken in TAZA maar ook ramen lappen bij Theater Vaillant, folders rondbrengen, zwemmen, boodschappen doen op de Haagse Markt en bij de winkels in de buurt. Met Het Karmijn is er een publieke plek van betekenis in de Schilderswijk bij gekomen. Kom ook op woensdag een hapje eten, zou ik zeggen, en maak kennis met deze bijzondere groep bewoners.